Kalastusretket Saimaalla

Kalastusretket Saimaalla

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Jigauskurssin treeni Saimaalla – Kesäkuu 2014

Olin sopinut kesäkuun alkuun erityisesti ahveneen ja kuhaan keskittyvän jigauskurssin suomalaisen kalastajaryhmän kanssa Savonrannalla. Harjoittelen ja etsin kalat aina ennen asiakaskeikkoja varmistaakseni onnistuneen kalastuksen, ja niin tein nytkin. Kevään 2014 hellejakso osui kannaltani juuri sopivaan saumaan: onnistuin olemaan kalalla ja näin alustamaan jigauskurssia jokaisena hellejakson päivänä. Keväällä hellejaksot parantavat kalan syöntiä oleellisesti. 


 
Jigauskurssit Saimaalla

Päivää ennen kurssia suuntasin valitsemalleni tutulle alueelle treenaamaan. Alku oli vaikea: aloitin syvän veden alueelta ja heitin parisen tuntia tyhjää huolimatta lupaavista kalakaiuista ja aktiivisesta värien hakemisesta.
 

Päivän ensimmäinen kalani oli parikiloinen hauki, jonka vapautin kasvamaan. Löydettyäni hauet muutin strategiaani ja syvyysaluetta löytääkseni ahvenet.


Vaihdoin paikkoja ja hain oikeita värejä, painotusta ja uittoa. Tällä kertaa oikea väri avasi runsaudensarven ja nostelin parhaimmillaan heitto per kala -tahtia pannukarkeita 200–900 gramman ahvenia. Paikka, värit ja pyytävin uitto ahvenille olivat siis selvillä. Lähetin asiakkaille tekstarin, jossa kerroin kaiken olevan valmista heitä varten. 

Vaihdoin kohdekalaa ja lähdin hakemaan kuhaa 6–10 km /h etsintänopeudella ja luotainta hyödyntäen. Kirkas alkuilta ei varsinaisesti helpottanut asiaa, mutta luotaimen ja hyvän paikallistuntemukseni avulla onnistuin paikallistamaan myös tämän lajin edustajia. Kuhan iskut jigissä olivat todella varovaisia ja kalat jallittivatkin minua useaan otteeseen kesäkuun alun helteessä, mutta sain lopulta narratuksi yhden kuvattavaksi. Myös kuhat saivat jatkaa kasvuaan, vain ahvenia otin paistokaloiksi pari kiloa. 

 

Kuuden tunnin treenin päätteeksi olivat pelipaikat ja välineet selvillä. Palasin mökille ahvenia fileoimaan ja latautumaan saunomalla ennen seuraavan päivän keikkaa. Tässä vielä ahvenvinkki: otan niistä fileiden ohella talteen myös lihaisat selkäpalat ja paistan tai grillaan ne. Lihojen imeskely selkäpaloista onnistuu helposti myös lapsilta tai lihan voi erotella lautasella veitsen ja haarukan avulla.