Kalastusretket Saimaalla

Kalastusretket Saimaalla

lauantai 16. elokuuta 2014

Rentoudu lomallasi Saimaan järviluonnossaItäisen Suomen Saimaa on koko Euroopan suurin yhtenäinen järvialue. Se on yli sadan järven ja tuhansien saarten kalaisa kansallisaarre, joka tarjoaa vierailijalle ainutlaatuisen vaihtelevan luontomaiseman aina aavoista selistä ja jylhistä kallioista saarten sokkeloihin.

Monet suomalaiset suuntaavat kotimaan lomamatkansa Lappiin, aivan turhaan. Itä-Suomen helmi, vajaan 5 tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta tai Pirkanmaalta sijaitseva Pohjois-Saimaa tarjoaa puhdasta hermolepoa ja virkistystä vanhemmille, hauskoja puuhia ja mieleenpainuvia elämyksiä lapsille. 

Saimaa on koko Euroopan suurin yhtenäinen järvialueTutustu Saimaan luontoon samoillen, meloen tai soutaen


Saimaa on mökkeilevän matkailijan paratiisi. Majoitustarjontaa löytyy jokaiseen makuun ja hintaluokkaan. Savonlinnan ja Joensuun puolivälissä sijaitsevan Savonrannan kirkonkylän liepeillä sijaitseva Jokiniemi-mökki tarjoaa helpon tavan viettää tasokasta mökkilomaa Saimaalla. Kaikki tarvittavat palvelut kaupasta viihtyisään vierasvenesatamaan ravintoloineen sijaitsevat parin kilometrin sisällä. Kohde tarjoaa myös monipuoliset mahdollisuudet aktiviteetteihin Saimaan järviluonnossa.

Veneretket koko perheelle


Kesäisen Saimaan hellepäiviä voi viettää melomalla tai soutamalla pitkin saimaannorpan pesimäaluetta, Norppareittiä. Reitti kulkee Koloveden kansallispuistossa ja pääasiassa Enonkosken, Heinäveden, Kerimäen ja Savonrannan järviosuuksilla mutta tarjolla on myös muutamia jokimelontaosuuksia ja koskia, jotka kaikki voi ohittaa Heinäveden reitin kanavien kautta.

 
Jari Raikuun kanavan reitillä


Jokimelontaosuuksien kauneinta antia on 1750-luvulla kaivettu Raikuun avokanava, joka sijaitsee Kerimäkeen kuuluvan Puruveden ja Savonrantaan kuuluvan Paasselän kraaterijärven välissä. Toisen maailmansodan alla Raikuun kanavan alue varustettiin osaksi Salpalinjaa, jonka linnoitteisiin voi edelleenkin tutustua matkaamalla vesitse tai maanteitse Raikuun kylälle. 

Salpalinjan juoksuhautaa Raikuussa
Saimaan lumoa vene- ja laivaretkillä


Opastettu veneretki on mainio tapa tutustua Saimaan luontoon ja kauniisiin maisemiin isolla ja turvallisella avoveneellä, kalastaa ja puuhata koko päivä lasten kanssa sekä viettää kiireetön evästauko Saimaan saaressa ja käydä tutustumassa Raikuun kanavaan.

Veneretket Saimaalla tarjoavat mukavaa puuhaa koko perheelle


Erinomaisesti 4–12-vuotiaille lapsille sopivan retken kokonaiskesto on 5–6  tuntia. Pysähdymme saareen keittämään kahvia ja teetä eväiden kanssa, paistamme nuotiolla makkaraa tai muikkuja ja jälkiruuaksi herkuttelemme letuilla. Saaressa on monenlaista mukavaa puuhaa koko perheelle: voi poimia marjoja ja sieniä, tutkia lähiluontoa, uida tai ottaa aurinkoa. Saaressa on myös sateelta suojaava laavu ja wc. Päiväretken voi myös suunnata Savonlinnan kauniin kesäkaupungin torille lörtsyjä maistamaan, osallistua sisävesilaivaristeilylle satamasta tai seikkailla Olavinlinnan sokkeloissa. Musiikin ystäville Savonlinnan oopperajuhlat ja Kerimäen kirkkokonsertit tarjoavat mahdollisuuden nauttia musiikista ainutlaatuisessa miljöössä.

Hiekkarannalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetNarraa vauraita ahvenia Saimaasta


Kalastavalle perheelle kesäinen Saimaa on erinomainen paikka ahvenen, kuhan ja hauen narraamiseen heittokalastaen ja uistellen. Kalastussesonki alkaa kesäkuun alkupuolella hauen kudun päätyttyä. Erinomaisille kalapaikoille siirtyy vaivattomasti Jokiniemen asiakkaille varatuilla moottoriveneillä. Kalastusvälineet ongintaan, uisteluun ja heittokalastukseen löytyvät myös mökin varustuksesta, samoin kuin tilat ja välineet saaliskalojen käsittelyyn ja valmistukseen ruuaksi grillaten, paistaen ja savustaen terassin viihtyisässä kesäkeittiössä. 

Kalastusretket lapsille


Syksyn ruskakausi loka-marraskuussa on lohen ja taimenen syksyisen vetouistelun parasta sesonkia. Saaliskaloiksi valikoidaan pelkästään kalastettaviksi istutettuja rasvaeväleikattuja kaloja, sillä Saimaan järvilohi ja taimen kannat on luokiteltu uhanalaisiksi. Kutemaan parveutuvat muikut houkuttelevat selkävesien penkoille myös ahventa, kuhaa ja haukea heittokalastajien tavoiteltaviksi syyskuun loppupuolelta alkaen.


ja aikuisille


Luontopolulta puuhaa koko perheelle


Ulkoileva perhe vetää vaatetta niskaan ja suuntaa Savonrannan kolmen eri vaikeustason luontopoluille puolukoita keräämään, sienestämään tai vain istumaan laavulle ja ihmettelemään syksyn värikylläistä luontoa kahvin kiehuessa nuotiolla. Luontoretkellä voi marjastuksen ja sienestyksen ohella myös koettaa narrata kaloja metsälammesta yksin tai oppaan avustuksella.
Päivän aktiviteeteista väsähtäneiden lasten vaivuttua uneen rentoutuvat pariskunnat Jokiniemen takkatulen loimussa kera saunan ja lasillisen viiniä tähtien valaistessa tummuvaa taivaankantta. Saimaan lumo kannattaa tulla kokemaan.Lue lisää aktiviteeteista Saimaalla: www.oldschooltrolling.fi